zaterdag 13 september 2008

Naan

[Bron: Koffieklets - Een reis rond de wereld via je bord.]

[Wikipedia] Naan (dari voor "brood", in het Nederlands ook wel - foutief - naanbrood genoemd) is een brood dat van tarwemeel wordt gemaakt. De naan is het belangrijkste bijgerecht bij de maaltijden in Centraal- en Zuid-Azië. In sommige talen wordt het nan genoemd; de Birmese naam is nanpya.

Bereidingstijd

Bereiding: 30 minuten
Rijzen: 1 uur 30 minuten
Oven: 10 minuten
Naan

Ingrediënten

  • 250 gr. Eiwitrijke tarwebloem (12,5 %)
  • 250 gr. Fijne tarwebloem
  • 15 gr. Verse gist
  • 150 ml. Melk, op kamertemperatuur
  • 125 ml. Yoghurt
  • 1 el. Suiker
  • 1 el. Olijfolie
  • 1 tl. Bakpoeder
  • 1 tl. Zout
  • 1 Ei, losgeklopt

Bereiding

Los de suiker en de gist op in de melk. Meng de droge ingrediënten (zout, bakpoeder en bloem) goed onder mekaar en voeg er het melkmengsel aan toe. Meng goed door mekaar en voeg er vervolgens de yoghurt, de olie en het losgeklopt ei aan toe. Kneed het mengsel gedurende 15 minuten tot een elastisch deeg en laat het vervolgens gedurende één uur rijzen onder een plastic folie.

Kneed het deeg nog eventjes door en verdeel het in tien gelijke delen. Rol ieder deeltje uit tot een langwerpig brood met een dikte van ongeveer 5 mm en plaats ze op een bakplaat met bakpapier. Laat de broden 30 minuten rusten onder een plastic folie.

Bak de broden tot slot gedurende 10 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Suggestie

Gebruik 150 ml yoghurt en verdeel het deeg na het uur rijzen gelijkmatig over een bakplaat. Laat het deeg vervolgens nog eens 30 minuten rijzen onder een plastic folie en bak het brood gedurende 15 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven tot een... naanfocaccia.