zondag 20 juli 2008

Ciabatta

Ciabatta [Wikipedia] Ciabatta of Pantoffelbrood is een Italiaanse broodsoort. Het is een luchtig en plat brood, met een knapperige korst.

De Ciabatta komt oorspronkelijk uit de streek rond Como. Het werd gemaakt van restdeeg, dat met water weer soepel werd gemaakt. Daarna werd het in lange repen op de ovenbodem gebakken. De grootte bedraagt ongeveer 10 bij 35 centimeter.

Bereidingstijd biga Bereidingstijd ciabatta
Bereiding: 10 minuten
Rijzen: 12 uur
 
Bereiding: 30 minuten
Rijzen: 3 uur
Oven: 25 minuten


Ingrediënten biga

  • 200 gr. Tarwebloem
  • 10 gr. Verse gist
  • 15 cl. Lauw water

Bereiding biga

Ciabatta wordt gemaakt op basis van een biga of voordeeg. Doe de bloem in een grote kom, verkruimel er de gist over en meng het samen met het water tot een homogeen geheel. Dek de kom af met huishoudfolie en laat de biga twaalf uur op een warme plaats rusten.

Ingrediënten ciabatta

  • 300 gr. Tarwebloem
  • 20 gr. Verse gist
  • 15 cl. Lauw water
  • 1 el. Olijfolie
  • 1 tl. Zout

Bereiding ciabatta

Verkruimel de gist over de biga. Voeg achtereenvolgens de bloem, het water, de olijfolie en het zout aan het deeg toe. Kneed het geheel gedurende tien tot vijftien minuten tot een elastisch deeg en laat het gedurende twee uur op een warme plaats rijzen onder een plastic folie en handdoek.

Kneed het deeg nog eventjes door en rol het vervolgens uit tot een dikte van ongeveer één centimeter. Snij een aantal repen met een breedte van ongeveer tien centimeter uit het deeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Zeef een beetje bloem over de repen deeg en laat ze nog eens een uur rijzen onder een plastic folie en handdoek.

Bak de ciabatta's tot slot geduren 25 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven.