zaterdag 30 augustus 2008

Rubensbrood

[Bron: Bruggeman  &  Soezie]

Bereidingstijd

Bereiding: 30 minuten
Rijzen: 2 uur
Oven: 30 minuten
 

Ingrediënten

  • 250 gr. Eiwitrijke tarwebloem (12,5 %)
  • 250 gr. Fijne tarwebloem
  • 11 gr. Droge gist
  • 50 gr. Boter
  • 20 cl. Melk
  • 1 el. Fijne kristalsuiker
  • 1 tl. Zout
  • 1 Ei
  • 100 gr. Appelstukjes, fijngesneden
  • 100 gr. Rozijnen
  • 50 gr. Parelsuiker

Bereiding

Meng de bloem, het zout, de fijne kristalsuiker en de gist goed door mekaar en voeg er vervolgens de melk, het ei en de boter aan toe. Kneed het deeg gedurende ongeveer vijftien minuten tot het soepel en elastisch is. Laat het nadien één uur op een warme plaats rusten onder een plastic folie.

Kneed het deeg nog eventjes door en rol het uit tot een dikte van ongeveer één centimeter. Verdeel de stukjes appel, de parelsuiker en de rozijnen over het uitgerolde deeg en rol het terug stevig op. Geef het deeg de gewenste vorm en plaats het in een ingeolied bakblik. Laat het deeg een laatste keer gedurende één uur op een warme plaats rusten onder een plastic folie.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bestrijk het brood met wat losgeklopt ei of melk en bak het gedurende 30 minuten op 180 °C. Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.