zondag 15 februari 2009

Croissants Briochés

[Bron: Pains]

Bereidingstijd

Bereiding: 45 minuten
Rijzen: 4 uur 30 minuten
Oven: 15 minuten
Naan

Ingrediënten

  • 500 gr. Eiwitrijke tarwebloem (12,5 %)
  • 300 ml. Melk, lauw
  • 20 gr. Verse gist
  • 20 gr. Fijne kristalsuiker
  • 50 gr. Boter, fijngesneden
  • 8 gr. Zout

Bereiding

Verkruimel de gist over 300 gr van de bloem. Voeg de lauwe melk toe en meng het geheel goed onder mekaar. Laat dit voordeeg gedurende twee uur op een warme plaats rusten onder een plastic folie.

Voeg achtereenvolgens de resterende 200 gr bloem, de suiker en het zout aan het voordeeg toe. Kneed het deeg tot een homogeen en elastisch geheel. Voeg tijdens het kneden beetje bij beetje de fijngesneden stukjes boter toe. Laat het deeg een tweede maal twee uur op een warme plaats rusten onder een plastic folie.

Verdeel het deeg in vier en rol ieder deel schijfvormig uit. Verdeel iedere schijf in zes driehoeken en bestrijk ze met warm water. Rol tot slot ieder driehoekje op tot een croissant en plaats ze op een bakplaat met bakpapier. Laat de croissants een laatste keer 30 minuten rusten onder een plastic folie.

Bestrijk de croissants met een beetje melk en bak ze tot slot gedurende 15 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven. Laat ze op een rooster afkoelen.